recept

Candát na červené čočce

Klasická a velmi rychlá úprava českých sladkovodních ryb. Místo candáta si můžete dosadit kapra, štiku nebo pstruha, a připravit tak zdravou pochoutku pokaždé trochu jinak.

Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách doměkka. Tuk od pečení zastříkneme vývarem, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou pak přelijeme rybu na talíři.

Červenou čočku namočíme na 4 hodiny do studené vody, pak ji zalijeme čistou vodou, osolíme a uvaříme na půl. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme v pánvi na lžíci oleje. Přidáme čočku, prohřejeme, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a přimícháme zelenou petrželku a mladý špenát. Servírujeme společně s čerstvým candátem.

Návod na přípravu jihočeské pochoutky i další recepty najdete na stránkách Czech Specials.