fotoreport

Landek park

Z černouhelného dolu Anselm je dnes největší české hornické muzeum, které láká nejen zájemce o historii, ale také k víkendovým vyjížďkám rodiny s dětmi. Můžete tu zažít opravdovou šichtu, stejně jako kdysi havíři, nebo si jen vychutnat přírodu v okolí. Celá lokalita je navržena na zařazení do seznamu UNESCO a kromě hornických památek je tu také zajímavá rekonstrukce sídliště lovců mamutů.

Důl Anselm je nejstarší štolový uhelný důl na Ostravsku, a pyšní se zároveň nejvyšší těžební věží v celé České republice. Původně nesl název Ferdinand a byl založen kapitulou olomouckého arcibiskupství v roce 1830. Po upozornění pruského horního úřadu na existenci stejnojmenného dolu, byl název změněn na Ferdinandovo štěstí. Po vzniku první jámy (tzv. Strojní) v roce 1835 byla původní štolová těžba změněna na hlubinnou a od roku 1840 pak byla v areálu dolu uvedena do provozu úlová pec na výrobu koksu. | © Yan Plíhal, AnFas
Dne 8. dubna 1843 koupil důl Salomon Mayer Rothschild a přejmenoval ho na Anselm po svém synovi. | © Yan Plíhal, AnFas
Tradiční řetízková šatna je zajímavým místem, kde máte pocit, že se zastavil čas. | © Yan Plíhal, AnFas
© Yan Plíhal, AnFas
Za věrohodného randálu důlního výtahu sfáráte do hloubky 15 metrů a ve štolách mimojiné uvidíte také ukázku fungování některých důlních strojů.
Čtvrt kilometru dlouhé podzemní chodby odhalují návštěvníkům tajemství autentického hornického pracoviště. | © Tomáš Třeštík
Průvodci v dole jsou vesměs vysloužilí havíři, kteří pod zemí strávili i čtvrt století a svůj výklad většinou obohatí o peprnou historku z praxe.
Rozlehlému průmyslovému areálu na okraji chráněné přírodní památky dominuje 40 metrů vysoká těžební věž. A protože zásadním tématem zdejšího kraje je stále hranice mezi Rakouskem-Uherskem a Pruskem, tedy spor Prajzáci vs. Císařáci - prozradíme, že zde jsme na pruské straně, zdejší těžební věž je tedy pruského typu. | © Yan Plíhal, AnFas
Kromě historických zajímavostí se na Landeku nachází řada dětských a sportovních atrakcí. | © Yan Plíhal, AnFas
Po šichtě můžete v nedaleké restauraci ochutnat hornické gastronomické speciality. Je libo limo, pivo nebo párek? Zkuste si představit jak to tu vypadalo, když se zde ještě fáralo. Byl tu venkovní bufáč se dvěma odděleními - jedno špinavé pro horníky, kteří právě vyfárali a druhým čistým pro ty, co šli na jedno ještě po sprchování, než se vydali k nejbližší hospodě. | © Yan Plíhal, AnFas